zaterdag 6 juli 2019

Liefde tegen de klippen op

Ik zie graag een boekomslag waarover is nagedacht. Die bovendien iets zegt over de inhoud van het boek. Bij de meest recente roman van William Boyd, Love is Blind. The Rapture of Brodie Moncur, is dat het geval. We zien een mooie jonge vrouw op de rug, staand voor een muur, gekleed in een elegante lange jurk. Het hemelsblauw van de jurk en het vaalblauw van de wand vormen een subtiele harmonie. De kloeke belettering in wit en oranje maken het af. Dit is een cover die er in de boekhandel, liggend op tafel, uitspringt. Die je verleidt tot aankoop. Verleidelijk lijkt me dan ook het juiste woord ervoor. In die zin is het een uitstekende verpakking van de inhoud, want daarvoor geldt in zekere zin hetzelfde. Boyd vertelt in Love is Blind de liefdesgeschiedenis van twee jonge mensen, de pianostemmer Brodie Moncur en de zangeres Lika Blum. De omstandigheden brengen hen onder andere naar Edinburgh, Parijs, Sint Petersburg en Nice. Boyd beschrijft die locaties – het verhaal speelt omstreeks het jaar 1900 – zo overtuigend dat, wanneer de liefdesgeschiedenis je niet zou interesseren, je vermoedelijk toch zou worden verleidt tot doorlezen om te genieten van het speelse gemak waarmee hij die werelden tot leven brengt.

Brodie Moncur is, wanneer het verhaal in 1894 aanvangt, 24 jaar oud. Hij werkt bij de firma Channon & Co. in Edinburgh als verkoper en stemmer van piano’s. Door zijn absolute gehoor is hij in dat laatste zeer bedreven. Omdat de resultaten van de kort ervoor geopende vestiging in Parijs tegenvallen, wordt hij overgeplaatst naar de Franse hoofdstad. Een publiciteitsstunt die hij bedenkt, waarbij een beroemde pianist een concerttour maakt langs Europese steden, spelend op een vleugel van Channon, wordt een groot succes. Dit brengt hem in contact met John Kilbarron, een pianist die bekend staat als ‘de Ierse Liszt’. En met diens geliefde, de zangeres Lika Blum. Brodie raakt bij de eerste aanblik verliefd op haar, een verliefdheid die de rest van zijn leven zal beheersen. Brodie en Lika krijgen al tijdens de eerste tournee een relatie. Nadat die is ontdekt door Kilbarron, die Brodie prompt uitdaagt tot een duel, slaan zij op de vlucht. Die brengt hen naar Edinburgh, Nice, Biarritz en andere plaatsen, en uiteindelijk naar de Andaman Eilanden voor de kust van India. En naar een ontroerende ontknoping.

Het verhaal heeft vaart en spanning. En het is, zoals gezegd, overtuigend gesitueerd in de wereld van rond 1900. Een rode draad wordt gevormd door de tuberculose van Brodie, in die dagen een ziekte die vrij algemeen verspreid was. De kuren die hij daarvoor in Nice moet volgen geven een mooi tijdsbeeld. Datzelfde geldt voor het duel dat hij heeft met Kilbarron. Bij zonsopgang in een mistig park in Sint Petersburg. Het beeld van Poesjkin dringt zich op. En wanneer Lika met haar hondje wandelt langs de Boulevard des Anglais in Nice, is het lastig om niet aan het befaamde verhaal van Tsjechov te denken. Boyd’s literaire winkelmandje ....

‘Love is Blind’. Zeker als er sprake is van zo’n allesoverheersende liefde als die van Brodie voor Lika. Die geeft hem de momenten in zijn leven die hij later als zijn mooiste zal beschouwen. Die leidt echter ook naar zijn ondergang. Maar die neemt hij voor lief. 

William Boyd
Love is Blind. The Rapture of Brodie Moncur
372 blz
Penguin