zaterdag 27 augustus 2011

'Het Hele Erge'

Jarenlang was voor liefhebbers van literatuur het optreden van Martin Ros in de TROS Nieuwsshow het mooiste moment van hun zaterdagochtend. Hij besprak daar in gloedvolle taal de boeken die zojuist waren verschenen. De laatste jaren - zijn rubriek bestond maar liefst 21 jaar - volgde hij steeds meer zijn eigen voorkeuren. Boeken over de Tweede Wereldoorlog, het geloof, de Islam en de wielrennerij kregen het podium, ten koste van aandacht voor nieuwe literaire uitgaven. Dat zal de belangrijkste reden zijn geweest voor de TROS om de samenwerking met Martin te beëindigen. In december 2007 verzorgde hij voor de laatste maal zijn rubriek, volgens de overlevering in tranen. Want 'het was mijn leven', zoals hij zei.
In 2009 verscheen Martin Ros vijftig jaar op wacht: schetsen over een boekenfanaat, onder  redactie van Perry Pierik, redacteur van uitgeverij Aspekt waar Ros het laatst werkte. De vijftien bijdragen zijn wisselend van kwaliteit, maar het aantal geslaagde stukken was voor mij genoeg om de bundel met plezier te lezen. Vanzelfsprekend krijgen de kwaliteiten van Ros als uitgever alle aandacht. Zijn gloriejaren lagen bij de Arbeiderspers, waar hij onder andere mede-verantwoordelijk was voor het opzetten en vullen van de reeks Privé Domein. Veel (aankomende) auteurs hebben in het pand Singel 262 de gang naar de zolder gemaakt, om daar Ros aan te treffen in een situatie als op de omslag van het boek. Maar ook typerende details als 'Het Hele Erge' (de meesten van u zullen weten waar dit naar verwijst) keren steeds weer terug in de stukken.
Kortom: een aardige bundel, die in ieder geval nog eens duidelijk maakt dat met Ros een markante persoonlijkheid van de landelijke radio is verdwenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten