Sinds bijna twee jaar, te beginnen met Regicide, verslind ik die boeken. Het is de combinatie van een spannende plot en de historische context die me aantrekt. Die elementen variëren, soms heeft de historie meer gewicht, zoals bij de trilogie over de Romeinse staatsman en redenaar Cicero, andere keren is het juist de plot. Van dit laatste is Vaderland een mooi voorbeeld. Ofschoon de context van de dictatuur het verhaal doordesemd, is het de plot die de spanning tot grote hoogte opvoert.
De hoofdpersoon is Xavier March, rechercheur bij de Berlijnse politie. Een slimme speurder, geen lid van de partij, gescheiden. Zijn vrouw is hertrouwd, hun zoontje woont bij haar. Op een dag in april 1964 wordt in een waterplas aan de rand van Berlijn het ontklede lijk van een oudere man aangetroffen. Wanneer March op onderzoek uitgaat, opent hij een beerput aan bedrog en corruptie. En vindt hij zichzelf te midden van een handvol oudere, machtige nazi’s, die voor niets terugdeinzen om hun positie te beschermen. Het slot is ijzingwekkend.
Robert Harris / Vaderland / Vertaald uit het Duits door Ronald Beek / 396 blz / Cargo, 2019 // Luisterboek, voorgelezen door Roel Fooij / 12 uur en 46 minuten / Via Storytel