Wat doe je wanneer je je bedrijf hebt verkocht en van de opbrengst wilt gaan leven op een paradijselijk eiland voor de kust van Zanzibar, maar op het laatste moment hoort dat je vrouw een agressieve vorm van kanker heeft? Dan blijf je thuis voor haar behandeling. Om vervolgens te ontdekken dat je een heel slechte ziektekostenverzekering hebt en het grootste deel van de kosten van de behandeling voor je eigen rekening komt. Waardoor je spaarpot binnen een jaar leeg is. Dat overkomt Shepherd Knacker, een 'handyman' uit New York die zijn goed lopende bedrijf verkocht om zijn lang gekoesterde droom te realiseren.
In So Much For That geeft Lionel Shriver een onthullende inkijk in de slechte kanten van het systeem van ziektekosten in de Verenigde Staten. Dat alleen zou een weliswaar angstaanjagend maar toch wat plat verhaal hebben opgeleverd. Wat deze roman sterk maakt is dat Shriver heel overtuigend beschrijft welke reacties een ongeneeslijke kanker losmaakt bij de omgeving van de patient.
Shriver is een auteur die heftige situaties en emoties aandurft, er schrijfplezier aan lijkt te ontlenen. Dat was heel duidelijk in een vorig boek, We Need to Talk About Kevin, en ook dit boek profiteert ervan. Het onverwachte en vrolijke einde van het boek deed me denken aan een sprookje - ze leefden nog lang en gelukkig, maar in dit geval niet iedereen. Superboek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten