woensdag 28 april 2021

De spinnende theemuts

Er zijn maar weinig boeken die ik herlezen heb. En er is maar één boek dat ik vaker las: De Aaibaarheidsfactor van Rudy Kousbroek. Het verscheen ruim vijftig jaar geleden, als een serie korte essays. Kousbroek ordende daarin zijn persoonlijke dierenwereld, met als doorslaggevende factor hoe graag je een dier zou willen aaien. Vissen en aanverwante schepselen scoorden vanzelfsprekend niet hoog, in tegenstelling tot de kat. Dat was de onbetwiste winnaar. Het boekje werd indertijd ook uitgegeven met een aaibare omslag.

Van twee van de stukken kan ik nooit genoeg krijgen. Ten eerste het hoofdstuk met tips hoe de huiskat te testen op de eigenschappen waarop zijn faam berust, zoals miauwvolume en spinvermogen. Het tweede, nog veel mooier, is de handleiding hoe zelf een kat te bouwen. Een theemuts en opvouwbare voorpoten vallen onder de onontbeerlijke ingrediënten.

Het was trouwens de eerste keer dat ik het boekje luisterde. Midas Dekkers leest het voor. De meerwaarde daarvan is dat hij, wanneer hij praat over dieren, sowieso een toon weet te treffen die aangeeft dat hij die wezens volkomen doorgrondt. Zo ook hier. Wat bij een kat knap mag worden genoemd. 

Rudy Kousbroek / De Aaibaarheidsfactor / Luisterboek, voorgelezen door Midas Dekkers / 2 uur en 34 minuten / Atlas Contact, via Storytel