dinsdag 28 mei 2024

In het oog

Vier jaar geleden las ik van Marijke Schermer Liefde, als dat het is. Een kleine roman over een vrouw van midden veertig die steeds minder goed kan omgaan met haar leven – in dit geval haar goedbedoelende man en haar twee puberende dochters. Om uit die situatie te komen begint ze een affaire met een andere man. Een relatie die vooral is gebaseerd op de seks. Veel aan dat boek beviel mij, van de trefzekere stijl en de compositorische vondsten tot aan het psychologisch inzicht in haar hoofdfiguur. 

Ook in In het oog staat een vrouw centraal. Ditmaal Nicola, wetenschappelijk onderzoeker op een laboratorium. Haar leven raakt ontregeld wanneer de financiering van haar onderzoek dreigt te worden ingetrokken, net nu de eerste resultaten veelbelovend lijken te zijn. Tegelijkertijd wordt ze gedumpt door haar geliefde. Bij Nicola leiden die veranderingen tot een ongekend gevoel van vrijheid, tegen het roekeloze aan. Ze bedenkt een vermetel plannetje om haar onderzoek toch te kunnen voortzetten, in combinatie met een wetenschappelijk ‘duwtje in de rug’. Ook ontmoet ze een man die haar van de sokken blaast. 

Opnieuw een prettige leeservaring, al herinner ik me Liefde als compacter, persoonlijker en intiemer. 

Marijke Schermer / In het oog / Luisterboek, voorgelezen door de auteur / 5 uur en 21 minuten / Van Oorschot, in samenwerking met Storytel