donderdag 26 mei 2022

De Kunstmeisjes

Ze noemen zich De Kunstmeisjes. Drie jonge vrouwen die elkaar leerden kennen tijdens hun studie kunstgeschiedenis in Amsterdam. We schrijven dan 2009. Mirjam Kooiman, Nathalie Maciesza en Renee Schuiten-Kniepstra. Samen bezochten ze tentoonstellingen en plaatsten daar wel eens een post over op sociale media onder de hashtag ‘kunstmeisjes’.  Dat groeide uit tot een professioneel blog met wekelijkse tentoonstellingsrecensies onder de kop GO / NO GO. En in 2019 verscheen het speelse De Kunstmeisjes. Vijftig kunstwerken om langer dan twintig seconden naar te kijken. Dat is een boek over kunst waar ik nou vrolijk van wordt.

Onderzoek heeft uitgewezen dat museumbezoekers gemiddeld zo’n twintig seconden naar een object kijken. Dat is inbegrepen het lezen van het begeleidende tekstbordje. Dat is in veel gevallen toch te weinig om iets ‘echt te zien’, tot je te laten doordringen. De kunstmeisjes dwingen je met hun teksten tot een zekere onthaasting, niet steeds door te drentelen maar ook eens stil te blijven staan. Veel van de besproken kunstwerken hebben een tekst van zo’n drie bladzijden, wat dus al gauw drie minuten lezen en kijken is, vijftien keer zo lang als die twintig seconden.  

De vijftig kunstwerken zijn zorgvuldig gekozen. Ze omvatten vijf eeuwen en zo ongeveer alle denkbare media: Schilderijen, sculpturen, altaarstukken, videokunst, fotografie, installaties en ga zo maar door. Er is dus voor ieder wel iets bij. Bovendien hebben de dames hun best gedaan linkjes te vinden naar de belevingswereld  van de hedendaagse lezer. Zo wordt Carel Fabritius’ Puttertje aangevat via de gelijknamige roman van Donna Tart, vormt de weergave van het Jezuskindje in een Mariavoorstelling de aanleiding om het te hebben over begrippen als fitboy en sixpack en bekennen ze bij het dubbelportret van Isaac Massa en Beatrix van der Laen dat ze alle drie graag kijken naar televisieprogramma’s als Curvy Brides. Innemend, dat is dit boek. 

Mirjam Kooiman, Nathalie Maciesza & Renee Schuiten-Kniepstra / De Kunstmeisjes. Vijftig kunstwerken om langer dan twintig seconden naar te kijken / 263 blz / Meulenhoff, 2019