donderdag 7 december 2023

De Camino

Er kunnen tal van redenen zijn om de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella te lopen. Maar de tocht ondernemen in de hoop te achterhalen waarom je echtgenoot een zomer eerder halverwege zijn route zelfmoord pleegde is wel een heel uitzonderlijke. Voor Lotte Bonnet, een vrouw van in de veertig, Limburgse, chocolatier, is dat echter de harde waarheid. Wandelaars ontdekken op een zonnige ochtend het lichaam van haar man op een bospad in het zuidelijke Centraal Massief. Met doorgesneden keel, het jachtmes nog in zijn handen. Na de eerste schok en ontreddering, de crematie en het afscheid nemen door zijn as op een mooie plek in zijn vaderland Bosnië te verstrooien, blijven de vragen terugkomen. Waarom? Waarom op dat moment? Waarom daar? Informatie die ze in Bosnië opdoet werkt ook niet bepaald verhelderend. Het zelf lopen van de tocht lijkt Lotte dan een manier om misschien iets dichter bij een antwoord te komen. En als dat niet het geval is, het in ieder geval iets beter te kunnen wegzetten. 

Lotte is geen ervaren wandelaar. Hikt toch wel aan tegen dagtochten van 20 à 25 kilometer door heuvelachtig terrein. Mét bepakking, mee te sjouwen in de rugzak van haar man. Maar ze is vastbesloten. Ze loopt precies dezelfde route als Emil, boekt dezelfde hotelletjes, als het kan zelfs dezelfde kamer als waarin hij had overnacht. Ondervraagt de hoteliers, mensen op de locaties die hij heeft bezocht - zoals een klooster en een galerie – en waarvan hij haar appjes had gestuurd. En ontdekt langzaamaan dat haar lieve en enthousiaste man haar nooit de hele waarheid heeft verteld over zijn vroegere leven. En merkt tegelijkertijd dat iemand haar volgt….

Anya Niewierra heeft ervoor gekozen parallel aan de hoofdlijn van haar verhaal, de wandeling van Lotte, een tweede lijn te plaatsen, waarin Emil door middel van brieven over zijn verleden vertelt. Voor mijn gevoel is dat een wat fantasieloze rechttoe rechtaan oplossing voor een compositorisch probleem, maar het werkt op zich wel. Ik luisterde het boek en vond het niet storend. Dat Niewierra onlangs voor De Camino – de Spaanse benaming voor de pelgrimstocht - de NS Publieksprijs 2023 won is geen verrassing. Het is een boek dat je, eenmaal begonnen, moeilijk kan wegleggen. Het heeft mij zo’n 60 kilometer doen wandelen, binnen anderhalve week. Boek op het hoofd. 

Anya Niewierra / De Camino / Luisterboek, voorgelezen door Charlotte Lap / 13 uur en 3 minuten / Luitingh Sijthoff, via Storytel, 2021