Boyle brengt het probleem voor zijn roman terug tot drie personen. De oudste daarvan is Sten Stensen, een zeventigjarige ex-marinier en Vietnamveteraan uit het noorden van Californië. Op een cruise met zijn vrouw door het Caraïbisch gebied doodt hij tijdens een uitstapje aan wal een gewapende overvaller en wordt daarmee de held van het schip. Maar trots is hij er niet op, hij heeft niets met geweld. Na thuiskomst leren ze dat tijdens hun vakantie hun zoon Adam door het lint is gegaan. De jongen heeft een jarenlange geschiedenis van geweld achter zich maar lijkt nu een tandje te hebben bijgezet. Bewapend met een arsenaal aan geweren zwerft hij door de bossen, zich spiegelend aan de ontdekkingsreiziger en pelsjager John Colter (1774-1813) die maandenlang in de wildernis kon overleven en zich steeds weer vijandige Indianenstammen van het lijf wist te houden. Adams nieuwe vriendin, de veel oudere Sara, is een aanhanger van een extreemrechtse groepering die de wetmatigheid van de staat ontkent. Bij haar vindt hij een rechtvaardiging voor zijn handelwijze.
De situatie explodeert wanneer Adam tijdens een van zijn trektochten twee mannen doodschiet, ze in zijn schizofrene toestand aanziend voor vijanden. Daarmee komt een klopjacht op gang, eerst aangevoerd door de lokale politie maar gaandeweg, wanneer Adam moeilijk blijkt te vangen, ook door getrainde militairen. Adam geniet: werd Colter immers ook niet meer dan eens belaagd door hordes Indianen die op zijn bloed uit waren?
Ik noem dit boek zonder enige reserve Vintage Boyle. Verpakt in een razend spannend verhaal – water in de handen – heb je het probleem van de gewelddadigheid in de Verenigde Staten in al haar facetten voor je.
T.C. Boyle / The Harder They Come / Luisterboek, voorgelezen door Graham Hamilton / 12 uur en 22 minuten / 385 blz / Harper Audio, via Storytel / Ecco, Harper Collins