zondag 19 juni 2011

Een gruwelijk ongeluk

Op de Eerste Pinksterdag van 2010 werd de 21-jarige Tonio, student fotografie en zoon van A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, in het centrum van Amsterdam op de fiets aangereden. Door een auto, in alle vroegte. Hij overleed later op de dag in het ziekenhuis. Van der Heijden besteedde de erop volgende maanden aan het ophalen en op schrift stellen van herinneringen aan zijn zoon. Het resultaat is Tonio. Een requiemroman. Een heel persoonlijk boek, openhartig en emotioneel. Van der Heijden ontziet zichzelf en zijn echtgenote niet wanneer het gaat om persoonlijke gevoelens en hun relatie. Door deze eerlijkheid overtuigt het boek, en natuurlijk ook door de weldadig natuurlijke stijl van schrijven.  
De rode draad in het verhaal is het streven van Van der Heijden om de laatste weken en dagen van zijn zoon te reconstrueren: de omgang met zijn vrienden, zijn laatste fotoshoot van een jong meisje en de gebeurtenissen van de avond en nacht voorafgaand aan het ongeluk. Hij en Mirjam bezoeken de plekken en voeren gesprekken met de politie-agenten die het ongeluk afhandelden.
Het is een dik boek en soms beving me het gevoel dat Van der Heijden wel erg breedsprakig was. Maar dan volgden er steeds bladzijden die zo mooi en ontroerend waren dat dit gevoel direct verdween. Een prachtig boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten