vrijdag 7 oktober 2022

Moord bij hoogwater

Mathijs Deen is van jongs af aan vertrouwd met de Waddenzee en de eilanden. Eerder resulteerde dat al in het indrukwekkende De Wadden. Een geschiedenis (2013) en de enkele jaren geleden verschenen beeldschone novelle Het lichtschip. Nu is daar dan een heuse waddenthriller, De Hollander. Een technisch behendig in elkaar gestoken, sfeervolle detective waarin het gebied de hoofdrol speelt. 

De Duitsers Peter, Klaus en Aaron zijn drie ervaren wadlopers. Ze lopen al decennia samen over de wadden, hebben alle tochten tussen het vasteland en de Nederland en Duitse Waddeneilanden al gemaakt en schreven er een boek over dat als de bijbel van het wadlopen wordt gezien. Eén tocht maakten ze nog nooit, die tussen Groningen en Borkum, het eerste Duitse eiland. Die tocht vol risico’s kan uitsluitend worden gelopen wanneer alle water- en weersomstandigheden ideaal zijn. Wanneer na jaren dat moment eindelijk is aangebroken, trommelt Klaus zijn vrienden op. Maar Aaron is met zijn vrouw op vakantie in Engeland – aan het wadlopen in de delta van de Medway – en kan/wil dus niet komen. Daarom vertrekken Peter en Klaus met z’n tweeën. Maar het loopt mis, in het donker verdrinkt Klaus in een vaargeul. Peter brengt bij hoogwater de nacht door op het wad en bereikt de volgende ochtend verkleumd en volstrekt in de war Borkum. Later die dag wordt het lichaam van Klaus aangetroffen op een zandbank, op de grens van Nederland en Duitsland.

Het lijkt een ongeval, maar om daar zeker van te zijn start de recherche een onderzoek. Inspecteur Lieuwe Cupido, een Duitser van Nederlandse afkomst én een kenner van het gebied, wordt erop gezet. Cupido, door zijn collega's 'De Hollander' genoemd, is een bescheiden, zwijgzame man. Hij onderzoekt, observeert en analyseert door te luisteren en te kijken. Is ook in staat een stap terug te doen voor het overzicht. Zijn werkwijze doet enigszins denken aan die van inspecteur Maigret, of aan zijn collega Columbo. Bureaucratisch geharrewar tussen de Nederlandse en Duitse lokale autoriteiten over de precieze vindplaats van het stoffelijk overschot kunnen hem niet storen, hij gaat rustig door op de ingeslagen weg. En weet een ingenieus moordplot te ontrafelen. 

Deens uitgever heeft twee vervolgdelen op deze detective aangekondigd. Prima, ik kijk er naar uit! Ga intussen misschien ook eens wadlopen. Nog nooit gedaan, maar kreeg er tijdens het lezen zin in…

Mathijs Deen / De Hollander. Een Waddenthriller / Luisterboek, voorgelezen door de auteur / 6 uur en 27 minuten / Alfabet Uitgevers, geluisterd via Storytel