donderdag 15 maart 2012

Heldere hemel

Na een mislukt boekenweekgeschenk in 2011 is het boekje dit jaar precies wat het moet zijn: onderhoudend, een breed publiek aansprekend en een verhaal dat qua stijl kenmerkend is voor de auteur. Tom Lanoye schreef met Heldere hemel een novelle die hem waarschijnlijk veel nieuwe lezers zal opleveren.
Het gegeven is gebaseerd op een werkelijk gebeurd incident. Een Russische straaljager die opstijgt van een vliegveld in Polen vertoont direct na de start kuren. De piloot neemt het zekere voor het onzekere en gebruikt zijn schietstoel. Tegen zijn verwachting in gaat het toestel ervandoor. Op kruishoogte, in westelijke richting, voorbij het IJzeren Gordijn Westeuropa in.
Lanoye beschrijft vervolgens in korte hoofdstukken wat een handvol personages daarvan meekrijgt: de NAVO-generaal die op zijn radar het toestel ziet naderen en tot een reactie moet besluiten; de journalist die via een tipgever lucht krijgt van de dreiging; en de Belgische vrouw op wiens huis het toestel uiteindelijk zal neerstorten. Dat laatste maken we niet mee, het verhaal eindigt een seconde daarvóór. De aanloop is interessant, de klap zelf zal daaraan niets toevoegen. Een mooi einde van een verrassend verhaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten