dinsdag 17 januari 2012

Nijholt aan Haasse

In 1996 ontmoetten Willem Nijholt en Hella Haasse elkaar tijdens de opnamen van Villa Felderhof. Het klikte en ze bleven in contact. Vanaf de zomer van 2004 begon Nijholt brieven te schrijven aan Haasse. De brieven die hij schreef tussen 2004 en 2011 zijn in Met bonzend hart. Brieven aan Hella S. Haasse bijeengebracht.
Nijholt kan schrijven. Gebeurtenissen uit zijn jeugd in Nederlands Indiƫ en het Jappenkamp vertelt hij met gevoel voor dramatiek, zijn vroege fascinatie voor het toneel en zijn toelatingsexamen tot de toneelschool worden met een subtiele humor gebracht. Caro van Eyck, Ank van der Moer en Wim Sonneveld komen in onverwachte rollen en situaties voorbij. Naast acteren is lezen een van de passies van Nijholt. Hij is in staat een boek heel intens te beleven en er kernachtig verslag van te doen.
Een rode draad in de brieven vormt de keelkanker die in 2005 bij hem werd vastgesteld. Het hele proces van chemokuren en weer op krachten komen duurt jaren. Hij put de daarvoor benodigde kracht onder andere uit het landelijk gelegen huis dat hij en zijn partner Ben bewonen in de heuvels aan de Loire. Ook over het leven op het Franse platteland, de natuur in de verschillende seizoenen en de rustgevende invloed daarvan op hemzelf schrijft hij prachtige passages. Het is niet verwonderlijk dat Hella Haasse op eigen initiatief haar uitgever wist te interesseren voor de boekuitgave van deze brieven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten